уторак, 26. април 2011.

Čokolada i zdravlje

Čokolada nije samo melem za nepca - korisna je za zdravlje. Nije univerzalni lek, jer kod nekih bolesti može pogoršati tegobe.
Čokoladu čine lekovitom antioksidansi flavanoli, koji joj daju gorčinu. Da bi je učinili ukusnijom mnogi proizvođači izdvajaju flavanole. Što je najgore, oni to obično ne ističu u deklaraciji. Zato ako želikte "čokoladnu terapiju" birajte što tamniju i gorču. Bela čokolada ima zanemarljivu količinu flavanola. Lekovita svojstva sadrži crna, jer je bogata antioksidansima, koje bela gotovo da ne sadrži.
PMS je lakši sa čokoladom
Mnoge žene koje pate od PMS-a (premenstrualni sindrom) u nedelji pre menstruacije posežu za čokoladom. To nije slučajno, jer čokolada, kao i drugi ugljeni hidrati (po Dr Vertmanu), povećava koncentraciju neurotransmitera serotonina, koji poboljšava raspoloženje. One primećuju da sa čokoladom manje osećaju depresiju, umor, razdražljivost, ljutnju, tugu i neprijateljsko raspoloženje.
Čokolada za zdravo srce
U crnoj čokola ima dosta bakra što je korisno u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Mala količina crne čokolade zahvaljujući sadržaju kakaa i flavanola, može sniziti krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.
Čokolada ima dosta zasićenih masti, pa bi se očekivalo da podiže holesterol. Međutim, glavna vrsta masnoće kakaa je stearinska kiselina koja ne samo da ne podiže holesterol već ga može sniziti. Time se smanjuje rizik od ateroskleroze i brojnih kardiovaskularnih bolesti.
Antioksidansi kakaa u crnoj čokoladi snižavaju pritisak u krvnim sudovima jetre tako da pomažu kod ciroze.
Za mladalačku kožu
Posle konzumiranja kakaa raste priliv krvi u kožu - ona dobija više hranljivih materija i vlage i podmlađuje se. Kakao takođe, štiti kožu od delovanja ultravioletnog zračenja, koje je najveći neprijatelj kože - ubrzava njeno starenje i povećava rizik od raka (maligni melanom jedan od najzloćudnijih tumora). Dovoljna količina kakaa i antioksidanasa nalazi se samo u crnoj čokoladi.
A sex?
Čokolada sadrži metilksantine, koji stimulišu prenos nervnih impulsa, stvaraju osećaj zadovoljstva, poboljšavaju raspoloženje i razbuktavaju strast. Zato se nalazi na svakom spisku afrodizijaka.
Nepodnošenje laktoze
Osobe koje ne podnose laktozu mogu zahvaljujući čokoladi popiti malo slatkog mleka. Čokolada dodata mleku, doprinosi savladavanju nepodnošenja laktoze.
Glavobolja
Vaskularne glavobolje za koje mislimo da su posledica stresa, napetosti ili zapaljenja sinusa, među kojima je i migrena, mogu biti izazvane pojedinom hranom. Spisak tih namirnica "krivaca" je sve duži. Nekima glavobolju može izazvati čokolada, kao i napici koji sadrže kofein. Bela čokolada ne izaziva glavobolju.
Akne: zablude o čokoladi
Uobičajeno je mičljenje, ali i medicinska zabluda, da čokolada izaziva bubuljice i akne. Ima istraživanja koja su opovrgla ovo široko rasprostranjeno mišljenje.
Čokolada i ciste u dojkama
Čokolada sadrži metilksantine, za koje neki smatraju da mogu dovesti do pojave cisti u dojkama (fibrocisticna displazija). Nacionalni institut za rak SAD je sproveo opsežnu studiju koja je pokazala da metilksantini ne povećavaju rizik od fibrocističnog oboljenja dojki. Međutim, mnoge žene primećuju da ih dojke manje bole kada smanje unos kofeina (kafa, čaj, kola pića) i čokolade.
Kod nekih bolesti organa za varenje može da šteti
Kod više od 20% obolelih od iritabilnog kolona čokolada pogoršava tegobe. Osećaj svraba i pečenja u čmaru može imati uzrok u hrani. Za to se pored čilija i drugih ljutih začina, krive i kofein i čokolada. Osobama koje pate od gorušice čokolada moze pojačati tegobe. Ona olakšava otvaranje mišića zatvarača čeluca, tako da želudačna kiselina prelazi u jednjak. Međutim, osobama koje retko imaju gorušicu čokolada ne deluje tako.
Čokolada kod nekih osoba može da nadraži zapaljenu sluzokožu bešike, pa je treba izbegavati dok traje infekcija. Kada cistitis prođe, na zdravu bešiku ne deluje.
Dosadni herpes
Virus herpesa, koji izaziva običnu groznicu, plikove na genitalijama, herpes zoster (bolno zapaljenje nerva sa plikovima po koži) ili mononukleozu može godinama biti "uspavan". Kada dođe do slabljenja imuniteta, pod uticajem pojedine hrane može da se "probudi" i ispolji simptomima herpesa. Čokolada, zbog većeg sadržaja arginina, može pomoći u tome, pogotovu ako se ne unosi dovoljno hrane bogate lizinom (mleko, soja, juneće i svinjsko meso).