субота, 30. април 2011.

Prirodni lek za zdrave bubrege - Rastavić

Rastavić je trajna višegodišnja korovska biljka koja može da naraste i do 80 cm visine. Na vrhu stabljike nalaze se cvetići u obliku klipa koji se brzo suše. Rastavić nema izražen miris, a ukus mu je opor i neprijatan. Raste po livadama, poljima, jarcima, uz reke, na vlažnim obroncima planina, na glinenom zemljištu…

 
Ova korovska biljka koristi se za izbacivanje peska iz mokraćnih kanala i bubrega, a zahvaljujući silicijumskoj kiselini koju sadrži, sjajan je lek za kostobolju
U narodu poznat i kao konjski rep, šutkavac i preslica, rastavić se širom sveta koristi za lečenje mnogih bolesti. U Americi važi za biljku kojom se leči rak kostiju, u Španiji se koristi za lečenje raznih tumora, u Turskoj za hemoroide, a u Švedskoj za izbacivanje belančevina iz mokraće i kamena u žuči, kao i za dijareju i kod otežanog mokrenja.

ŠTA SADRŽI
Osim alkaloida, flavonoida, glikozida, karotina, vitamina C, smole, makro i mikroelemenata, rastavić sadrži silicijumsku kiselinu. Ova kiselina, osim silicijuma, sadrži i kalcijum, pa je zato rastavić odličan lek za prelome i povrede ligamenata. Pošto nivo silicijuma u kostima i vezivnom tkivu s godinama opada, čaj od ove biljke prirodna je zamena za ovaj mineral.
Kada kuvate čaj od rastavića, u vodu stavite kašičicu šećera jer će on ubrzati proces oslobađanja silicijumske kiseline.

ŠTA LEČI
Rastavić se koristi za izbacivanje peska iz mokraćnih kanala i bubrega, a zahvaljujući kiselini koju sadrži može da smanji kamen u bubregu i pospeši njegovo izbacivanje.
Osim toga, leči i sve oblike malokrvnosti jer pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nezamenjivo je sredstvo u lečenju čira na želucu i bolesti mokraćnih kanala.
Rastavić olakšava i bolno mokrenje, sprečava zadržavanja mokraće, upale bubrega…
Prema nekim tvrdnjama, čaj od rastavića može da podmladi kožu i pomogne u borbi protiv bora.

PROVERENI RECEPTI

Čaj za izbacivanje tečnosti
Kašiku usitnjenih suvih listova rastavića prelijte šoljom hladne vode i zagrejte do ključanja. Sud poklopite i ostavite da stoji pola sata, a zatim procedite. Pijte dva do tri puta dnevno po šolju čaja posle jela.

Obloga protiv bolova
Stavite dve kašike usitnjenih suvih listova rastavića u cediljku, pa je držite iznad posude s kipućom vodom. Kada rastavić omekša, umotajte ga u pamučnu tkaninu i oblog stavite na bolno mesto.

Sok za jake kosti
Cedite 10 kašika svežih listova rastavića dok ne dobijete sok. Svako jutro, pre jela, uzimajte po pola kašičice soka.

Prašak za imunitet
Tri kašike suvih listova rastavića sitno istucajte u avanu da dobijete fini prašak. Uzimajte po pola kašičice praška svako jutro i veče, pre jela.

Prirodni deterdžent
Zbog visokog procenta silicijuma rastavić se često upotrebljava za čišćenje i poliranje mesinga, predmeta od bakra, kalaja i plemenitih metala, te ga zato zovu i „sudoper“  izvor