четвртак, 30. јун 2011.

Kontracepcija - Pilula za dan posle


Ova se pilulica mora uzeti u roku od 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa

 stockxpertcom_id404876_jpg_7fc04ac42d0ba3ec3aec6e3f518fdbd2
Pilula za dan posle, kao jedan od vidova kontracepcije, se razliku antibebi pilula, spirale ili kondoma ne sme koristiti kao redovan način zaštite. Mora u uzeti u roku od 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa,, pri čemu joj je zadatak da zaustavi ili pak odgodi ovulacijuž i na taj način spreči da se oplođeno jaje implementira u materici.
Kupuje se u apotekama i reč je o jačim hormonskim tabletama koje se inače koriste kao kontracepcijske. Razlika je u tome što se tokom tri dana uzima povećana doza hormona, odnosno, veći broj pilula. Pritom je njena efikasnost veća ako se uzme što ranije nakon seksualnog odnosa- ako se popije tokom narednih 24 časa sprečava trudnoću kod devet od deset žena.
Ova vrsta kontracepcije kod većine žena prouzrokuje jake nuspojave- glavobolju, bol u stomaku, mučninu ili povraćanje. Ako povraćaš dva do tri sata nakon uzimanja pilule, postoji mogućnost da ona neće delovati. Stoga, ako je moguće gledaj da sprečiš povraćanje tokom prva tri sata. Ova brzinska vrsta zaštite se može koristiti više puta, no svakako nije osposobljena za svakodnevnu upotrebu. Jer, količina hormona koju unosiš u velikoj meri utiče na tvoj organizam, pri čemu ova vrsta kontracepcije nije sto posto sigurna i ne štiti od polno prenosivih bolesti. Zato nastoj da uvek pri ruci imaš kondom, jer je to svakako mnogo sigurnija zaštita i za tebe i za tvog partnera.
izvor