уторак, 20. септембар 2011.

Alergijski bronhitis i rinitis

Jedan od najčešćih oblika alergijskog reagovanja su alergijske manifestacije respiratorne sluzokože sa pojavom alergijskog rinitisa ili bronhitisa. Izazivači ove vrste alergijskih reakcija su tzv. inhalatorni alergeni tj.supstance koje se disajnim putevima unose u organizam.

Alergije


Ovaj oblik alergijske reakcije može imati sezonski karakter što znači da se pojavljuju samo u periodu cvetanja nekih vrsta trava i drveća (obično u proleće i jesen). Tada se u periodu cvetanja određene vrste trava obično javlja alergijski rinitis i konjuktivitis sa pojavom čestih napada kijanja i obilnom vodenom sekrecijom iz nosa ili crvenilom i suženjem očiju.

Ipak, najčešći oblik alergijske reakcije disajnih puteva, često sa pojavom ponovljenih napada bronhopstrukcije i otežanog disanja je alergija na grinje. Grinje (Dermatophagoides pteronisimus) su sitni insekti, praktično nevidljivi golim okom u čijem izmetu se nalazi supstanca koja ima izrazito alergijsko delovanje. Ovaj se insekt nalazi praktično u svim stanovima, a najčešći je alergen kućne prašine. 


Najčešće se može naći u plišanim igračkama, zavesama, tepisima, prekrivačima, meblu nameštaja što znači da se u kuću unosi zajedno sa stvarima i nameštajem. Insekt se može uništiti jedino vrelom parom tako da se u slučaju prisustva ove alergije u dece preporučuje odstranjenje svog nameštaja i pokućanstva u kome ovaj insekt može boraviti i opremanje sobe glatkim površinama koje se često mogu brisati vlažnim postupkom. Prisustvo vlage, buđi, duvanskog dima i drugih aerozagađenja takođe često može biti uzročnik razvoja alergijskih manifestacija disajnih puteva.
izvor