понедељак, 26. септембар 2011.

Male boginje

Virus malih boginja se izuzetno lako prenosi i brzo širi. Inkubacija je kratka, a jedno bolesno dete (ili odrasli) može zaraziti sve oko sebe (naravno, samo one koji nisu vakcinisani).

None
  • Zašto se morbile javljaju iako postoji vakcina
Jednostavan odgovor: zato što ima roditelja koje ne žele da im se deca vakcinišu! Neverovatno, ali istinito!
 Za sve je kriva totalna zabluda i medicinska neistina da vakcina ima veze sa autizmom! Odavno je opovrgnuta ova olako doneta tvrdnja, a brojna nezavisna istraživanja su pokazala da se radi o bezbednoj vakcini koja se decenijama primenjuje u skoro svim zemljama na svetu!
  • Kako se male boginje prepoznaju
Do pre nekoliko decenija je ovo bila veoma česta osipna (infektivna) bolest, ali je sada zaista retko viđamo. Visoka temperatura, osip po koži i karakterstičan izraz dečjeg lica ("plačna maska") brzo dovode do dijagnoze. Naravno, mnogo je verovatnije da dete ima osip koji NIJE uzrokovan virusom malih boginja, a pregled se podrazumeva.
  • Ima li leka
Nema!
Za virus morbila ne postoji terapija, pa dete mora samo da se izbori sa bolešću. Naravno, daju se lekovi za obaranje temperature, odgovarajuća ishrana i dosta tečnosti i to je to!
  • Mogu li se desiti komplikacije
Nažalost, komplikacije nisu retke i mogu ozbiljno ugroziti dete (ali i odrasle), a one se NE MOGU unapred sprečiti kad se bolest javi. Obično su to respiratorne komplikacije (uključujući i zapaljenje pluća), ali se može javiti i proliv. Retko se dešava encefalitis (zapaljenje mozga), koji je veoma težak za lečenje.
  • Kako se sprečava
Lako - VAKCINOM!  Radi se o kombinovanoj vakcini koja sadrži oslabljene viruse malih boginja, rubeole i zaušaka. Daju se dve doze vakcine - prva u drugoj godini, a druga pred polazak u školu (u nekim zemljama je drugačiji raspored, ali su dve doze obavezne)
Ako se vakcina daje u prvoj godini (6-11 meseci) potrebno je dati još dve doze posle prvog rođendana, sa razmakom od najmanje 4 nedelje! Ovo se radi u epidemijama, kao na primer sada u Makedoniji kada se sprovode takozvane vanredne epidemiološke mere, uključujući i vakcinaciju beba u drugoj polovini prve godine života.
izvor