понедељак, 12. септембар 2011.

Mesna dijeta


mesna-dijeta

Visokoproteinska ili mesna dijeta dozvoljava vrlo visok unos proteina, a smanjenje ugljenohidrata na minimum.


Za dijetu ne postoje posebni recepti, samo je važno hraniti se isključivo mesnim namirnicama i izbegavati sve ostalo, pa čak i povrće i voće.


Nedostatak vitamina nadomešćuje se vitaminskim tabletama. Meso je dopušteno pripremati na sve načine (prženje, kuvanje, pečenje) sve dok se dodaju isključivo začini koji u sebi ne sadrže ugljenohidrate.


Cilj mršavljenja trebala bi dakle biti promena sastava telesnog tkiva uz gubitak masti i povećanje mišićne mase. Mišić je specifično teži (3 puta!), odnosno gušći od masnog tkiva, pa gubitak na vagi ne bi trebao biti merilo vašeg uspeha, nego gubitak u centimetrima.


DOZVOLJENE NAMIRNICE - sve vrste mesa i sve vrste riba.


PRIPREMA - kuvano, pečeno, na roštilju, sušeno. Dozvoljeni su svi začini osim ketčapa i senfa, odnosno onih koji sadrže ugljenohidrate. Namirnice se ne smeju pohovati.


ZABRANJENE NAMIRNICE - sve namirnice koje sadrže skrob, sve vrste mlečnih proizvoda, poslastice, grickalice.


DOZVOLJENI NAPITCI - mineralna voda, voda, crna kafa, čaj zaslađen veštačkim zasladjivačem.
izvor