среда, 14. септембар 2011.

Povisen prolaktin

Patološko povišenje prolaktina kod žena je najčešće je posledica tumora prolaktinoma. Međutim, prolaktin može i normalno da bude povišen. To se naziva fiziološka hiperprolaktinemija i javlja se u trudnoći i tokom dojenja.

 

Prolaktin je prolazno povišen kod žena koje su se porodile u predhodnih godinu dana, u stresu, prilikom stimulacija bradavica, tokom seksualnog odnosa. Moga da ga poviše i pojedini lekovi.

Mnoge bolesti koje oštećuju hipofizu i hipotalamus dovode do povišenja prolaktina (tumori, sarkoidoza, zračenje glave, aneurizma, zapaljenje, metastaze tumora), kao i hronična bubrežna slabost, ciroza jetre, povrede grudnog koša, Chiari-Fromelov sindrom (trajno lučenje mleka i izostanak menstruacije nakon porođaja).



Najčešći uzrok povišenja prolaktina, prolaktinom, je dobroćudni tumor hipofize. Sastavljen je iz žlezdanog tkiva, koje luči hormon prolaktin. To je najčešći tumor hipofize. Češće se javlja kod žena (90%), ali ga imaju i retki muškarci kojima se javlja lučenje mleka.

Tumor može da ima različitu građu. Može da bude mali tj. manji od 1cm (mikroadenom) ili veliki (makroadenom). Mali se češće sreću kod žena. Obično ne prelaze u velike. Veliki se češće sreću kod muškaraca (60% ovolelih od makroadenoma su mučkarci). Uglavnom veći tumori produkuju veće količine hormona.

Kod žene se spontano ili na pritisak luči mleko iz jedne ili obe dojke. Menstrualni ciklus je poremećen u smislu izostanka menstruacije (amenoreja) ili su menstrualni ciklusi kratki (oligomenoreja tj. učestala menstruacija). Obolele žene imaju niži nivo hormona estrogena i progesterona i obično su sterilne (u 90% slučajeva). Zbog sniženih seksualnih hormona javlja se suvoća vagine, smanjenje libida i osteoporoza. Gubitak tipične ženske seksualne dlakavosti (genitalni pregeo i ispod pazuha) je redak, ali moguć. Može, istina retko, da se javi tipična muška dlakavost (brada, brkovi, dlakavost trbuha i grudi), povećanje klitorisa, akne i masna koža i kosa (seboreja) 



Dijagnoza prolaktinoma se postavlja nalazom povišenog prolaktina u serumu i lučenja mleka kod žena koje nisu trudne i ne doje. Na prolaktinom treba da se misli kod žena koje ne mogu da zatrudne. Kod njih treba da se pritiskom na bradavice proveri da li ima lučenja mleka. Veoma mali tumori mogu da se vide zahvaljujući CT i MR. 


Lečenje

Kod svih hiperprolaktinemija lečenje se sprovodi lekom iz grupe dopaminskih agonista (npr. Bromokriptin). Lek veoma brzo dovodi do smanjenja prolaktina i veličine tumora (ako je tumor uzrok povećanja prolaktina). Terapija se započinje nižom dozom leka, koja se po potrebi postepeno povećava. 

Postepenim povećanjem doze leka izbegavaju se ili značajno smanjuju neželjeni efekti leka, koji se mogu ispoljiti kao muka, gađenje, povraćanje, glavobolja, vrtoglavica, pad krvnog pritiska. Terapija može da se primenjuje godinama bez neželjenih efekata. U slučaju trudnoće primena leka se obustavlja, a nastavlja se nakon porođaja. 

Ako se nivo prolaktina, uz povećanu dozu leka ne smanjuje, sprovodi se hiruško lečenje. Ono je neophodno kod velikih tumora koji vrše pritisak na okolne delove mozga. Nakon operacije tumor može ponovo da se javi. Ti bolesnici moraju godinama da piju lek. Ostali ga koriste znatno kraće.

Zračenje se retko koristi, jer oštećuje okolne delove mozga. Neophodno je kod velikih tumora, gde se prolaktin ne smanjuje ili čak raste i nakon operacije, a bromokriptin ne deluje.

Tok i prognoza bolesti
Prognoza malih tumora (mikroadenom) je dobra. Kod njih obično dolazi do izlečenja Bromokriptinom. Veliki tumori mogu dovesti do oštećenja vida, i smanjenog lučenja drugih hormona hipotalamusa i hipofize. 

Autor: Dr Gordana Grujić