
•Pripremite listu za kupovinu (prema planiranom jelovniku) i držite se nje.Lista treba da sadrži uglavnom povrće,voće i žitarice i njihove proizvode (pasta,pirinač).
• Klonite se rafova i frižidera sa hranom koju želite da izbegnete.
•Naučite da čitate etikete na proizvodlma. Zapamtite:1gram masti-9 kalorija; potražite alternativne proizvode sa manje masnoće.
• Ne kupujteviše hrane nego što Vam je zaista potrebno u datom momentu.
• Izbegavajte prerađenu hranu-ona je obično prepuna kalorija i masti.
• Ako znote da ne možete da se kontrolišete priuzimanju hrane koja sadrži puno masti, nemojte ni kupiti te namlrnice. Ako nešto ne kupite, ne možete ni pojesti.
• Neka jela budu jednostavna,na primer komad piletine ili ribe sa svežim povrćem, bez sosova.
• Ne jedite dok kuvate, osim svežeg povrća.
• Koristite sudove koji ne prijanjaju da biste smanjili potrebu za uljem ili mašću
• Ako morate da koristite ulje, probajte maslinovo ili susamovo - i zapamtite, malo je dovoljno.
• Uklonite svaku vidljivu masnoću sa mesa i kožu sa piletlne.
• Upotrebite dva belanca umesto jednog celog jajeta.
• Kada pripremate hranu, najbolje je da je kuvate, pečete, barite(izbegavajte prženje i pohovanje).
• Sosovi i supe mogu se zgusnuti pireom od krompira umesto pavlake.
• Ako recept zahteva ½ čaše ulja,smanjite količinu na pola. Ukus se neće promeniti, ali Vaš struk hoće.
• Dodajte u svoj život začin umesto masti.Sveže biljke i začini poboljšaće ukus svakom jelu, a neće povećat isadržaj masti i kalorija. Eksperimentišite sa različitim nacionalnim jelima.
• Ne pripremajte više hrane nego što Vam je potrebno.
• Zamrznite ostatke hrane (kao pojedinočne porcije u posude) da ne biste kasnije mogli da ,,poharate" frižider.
izvor