Mora se napomenuti da univerzalan savet u vezi hrane ne postoji, ali činjenica da zdrava i izbalansirana ishrana povoljno utiče na opšte zdravlje ide u prilog potrebi uvođenja novog načina ishrane kod obolelih od psorijaze.
Naučnici preporučuju antioksidanse, beta-karotene, folnu kiselinu, omega-3 masne kiseline, cink i bakar kao prirodne sastojke hrane koji imaju ulogu u prevenciji i kontroli psorijaze.
Korisne namirnice:
Ribe kao što su losos, sardine, pastrmka, tuna i skuše sadrže omega-3 masne kiseline . Studije su pokazale da l judi koji pate od psorijaze i unose dnevno 150gr.ove ribe mogu da smanje upotrebu kortikosterodnih masti, a bez pogoršanja bolesti. Izgleda da se to dešava zato što dolazi do konverzije nekih vrsta omega 3 masnih kiselina u antizapaljenske supstance, koje smanjuju količinu faktora koji pogoršavaju bolest.Šargarepa, kajsija, mango i zeleno lisnato povrće su bogati beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A, bitan za zdravu kožu. Istraživaci su dokazali da ljudi koji unose puno ovih naminica imaju mnoga manji rizik za oboljevanje od psorijaze, zahvaljujuci vitaminu C, beta-karotenu i drugim antioksidansima koji jačaju imunološki sistem.
Semenke lana su takođe bogat izvor omega 3 masnih kiselina, kao i semenke suncokreta i susama. Ove bi semenke trebalo promešati, držati u dobro zatvorenoj posudi u frižideru i koristiti umešane u jogurt, ceralije i druge vrste hrane.
Brazilski orah je bogat izvor selena, važan za stvarenje enzima glutamin peroksidaze koji stopira formiranje određenih supstanci koje mogu pogoršavati psorijazu.
Cerealije, crni hleb i ekstrakti kvasca koji su bogati folnom kiselinom mogu korigovati nedostatak ovog vitamina koji se nalazi kod nekih psorijatičara. Poslednjih godina se uočava sve veća povezanost između psorijaze i preosetljivosti na gluten, tako da određeni broj pacijenata može imati koristi i od dijete bez glutena. Trebalo bi prethodno uraditi laboratorijske testove kojima bi se mogla potvrditi preosetljivost na gluten.
Brokoli, kupus i ostalo povrće zelenih listova bogati su folatima, prirodnim oblikom folne kiseline.
Školjke i rakovi su bogati cinkom za koji se pretpostavlja da se gubi preko kože.
Hrana koju treba izbegavati:
Crvena mesa i mlečne proizvode treba jesti umereno. Koristiti one sa nižim sadržajem masti. Treba izbegavati prerađevine od mesa, turšiju, proizvode bazirane na čokoladi.Alkohol je poznat kao faktor koji može pogoršati psorijatične promene i to putem oslobađanja histamina. Trebalo bi ga izbegavati, ili koristiti samo izuzetno.
Začini: biber, anis, cimet, majonez, kečap, sirće...
Citrusno voće i proizvode od njega (marmelade, đuseve, biter lemon...)
Znači, svakako bi preporuka osobama koje boluju od ove bolesti bila raznovrsna izbalansirana ishrana sa adekvatnim unosom žitarica, svežeg voća i povrća, sa niskim sadržajem masti i izbegavanjem hrane koja bi je mogla pogoršati. Potrebno je napomenuti da je klinička slika kod gojaznih ljudi teža, a odgovor na terapiju lošiji, pa je od značaja održavati telesnu težinu.
izvor