четвртак, 28. април 2011.

Ciroza jetre

Ciroza jetre

Ciroza jetre je teška hronična bolest sa ošrećenjem jetrinih ćelija. Oštećena jetra ima mogućnost obnavljanja, ali se to ostvaruje haotično sa formiranjem ožiljaka i sve većim poremećajem funkcije ovog važnog organa.

Sve bolesti koje oštećuju jetru mogu vremenom da dovedu do ciroze. Najčešće su to hronični hepatitis i alkoholizam, zatim zastoj žuči, dok su nagomilavanje gvožđa i autoimuna žutica znatno ređi uzrok bolesti. Na pojavu alkoholne ciroze jetre utiše veća količina alkohola u dužem vremenskom periodu uz ishranu siromašnu belančevinama.

Bolesnik sa cirozom može dugo da bude bez tegoba. Kasnije postaje malaksao, nema apetit, oseća mučninu, težinu u želucu, ne podnosi masnu hranu, gubi težinu i mišičnu masu. Boja kože se menja, postaje žuta ili sivkasta. Beonjače su žute i kada nije izražena žutica kože. Na koži lica, prsa i ruku javljaju se zvezdasta ili paučinasta proširenja kapilara (spajder nevus). Dlanovi mogu biti crveni.

Kasnije se kod muškaraca smanjuju testisi (atrofija), uvećavaju mlečne žlezde (ginekomastija) i gubi se tipična muška dlakavost. Kod žena se javlja poremećaj menstrualnog ciklusa. Kod oba pola može ciroza može da bude uzrok steriliteta.

Kao znak pogoršanja bolesti javlja se slobodna tečnost u trbuhu. Bolesnik luči sve manje mokraće, koja ima tamnu boju kao pivo. Trbuh je napet, raste sve više u kontrastu sa tankim rukama i nogama. Vrši pritisak na pluća i otežava disanje. Pogoršanje žutice je takođe loš prognostički znak, kao i slabije izražena žutica, koja dugo traje.

Kao komplikacija ciroze javlja se krvarenje iz proširenih vena jednjaka i ulkusi na želucu. Zbog slabijeg imuniteta dolazi do nopavljanja infekcija, a nekada i do raka jetre. Završna faza ciroze je hepatična koma. Predhodi joj konfuzija, poremećaj ritma sna, grubo podrhtavanje ruku. Bolesnik veci deo noci i dana spava, otezano govori i upada u komu.

Još u početnom stadijumu bolesti ultrazvukom se uočava uvećanje slezine i jetre. Postoje laboratorijski poremećaji, ali nisu svi važni za postavljanje dijagnoze. Povećanje bilirubina je znak žutice. Ukupne belančevine u serumu su snižene, a gamaglobulini povećani. Pojedini faktori zgrušavanja krvi su sniženi, zbog čega se javljaju krvarenja. Sniženje V faktora koagulacije je loš prognostički znak. Transaminaze (AST i ALT) su povišene. Biopsija jetre je važna za postavljanje dijagnoze u početku bolesti kada tegobe nisu naročito izražene. Treba je naročito raditi kod osoba sa hroničnim hepatitisom.

U principu ciroza je neizlečiva bolest, ali se može usporiti njen tok. Kod alkoholne ciroze stanje se znatno poboljšava prestankom konzumiranja alkohola. Neophodan je odmor i pravilna ishrana. Dovoljno je ležati preko dana nekoliko sati. Iz ishrane treba izbaciti masnu hranu, suhomesnate proizvode i alkhol. Unosi se posno meso, posniji mlečni proizvodi, raznovrsno voće i povrće. U prekomatoznom stadijumu smanjuje se unos belančevina i soli. U terapiji se mogu koristiti kortikosteroidi, diuretici kod postojanja slobodne tečnosti u trbuhu. Transplantacija je definitivno izlečenje i sprovodi se kad god je moguće naći odgovarajućeg donatora organa.
Autor: Dr Gordana Grujić