уторак, 26. април 2011.

Čudesni lek zvani đumbir

Đumbir zaista deluje kod jutarnje i obične mučnine, kod morske bolesti i bolesti putovanja (kinetoze) i postoperativnih mučnina. Za razliku od lekova iz apoteke, ne prouzrokuje neželjena dejstva. Nema pospanosti i dremljivosti, kao kod Dramamina, jer đumbir ne deluje preko nervnog sistema. Tačan mehanizam delovanja đumbira nije poznat, ali postoji više studija koje su pokazale njegovu delotvornost.
Psiholog iz Jute Danijela Mourij (Daniel Mowerey) je otkrila da đumbir bolje deluje na mučninu prilikom vožnje (kinetoza) od uobičajenog leka Dramamine. Kada su ispitanici u njenom istraživanju, sedeli u rotirajućoj fotelji dok ne dobiju mučninu, niko od onih koji su dobili 100 mg dramamina nije mogao da ostane više od šest minuta bez mučnine i povraćanja. Međutim, čak polovina onih koji su uzeli oko pola kašičice đumbira u prahu izdržala je više od šest minuta.
Ispitivanje 80 danskih pomorskih pitomaca na nemirnom moru pokazalo je da su oni koji su uzeli kapsule đumbira, koja odgovara jednoj kašičici svežeg đumbira, bili sposobniji da savladaju morsku bolest od onih koji su uzeli placebo. Zaključak istraživanja je bio da je đumbir za 72 % smanjio povraćanje, a potpuno štitio od morske bolesti 38 % ispitanika. Zaštitno dejstvo đumbira je počinjalo 25 minuta posle uzimanja i trajalo oko četiri časa.
Đumbir se pokazao delotvornim i kod postoperativnih mučnina. Britanski lekar M.E.Boun (M.E.Bone) iz bolnice Sent Bartojomej u Londonu je sa svojim saradnicima ispitao dejstvo đumbira u dvostruko slepoj studiji na 60 žena koje su imale velike ginekološke operacije. Grupa žena kojima je davano pola grama đumbira je imala manje tegoba posle operacije (mučnina i povraćanje) od grupe žena kojima je davano 10mg metoklopamida. Na postoperativnu mučninu đumbir deluje povoljno, a da ne izaziva neželjena dejstva.