Nema čoveka koji se nije nekada osećao neprijatno u društvu zbog nadimanja stomaka i vetrova. Drugi su pak bili u prilici da se ozbiljno zabrinu jer su zbog gasova osećali jak bol u stomaku. Ako se taj bol širio u levi deo grudi mnogi su pomislili da imaju problema sa srcem - možda čak i infarkt. Bez obzira što tegobe zbog asova i nadimanja u stomaku mogu da budu jako neprijatne, one retko ukazuju na ozbiljno oboljenje organa za varenje. Najčešće su posledica unosa pojedine hrane. Pravilnom ishranom se tegobe mogu ublažiti pa i ukloniti.

Gasovi nastaju u crevima fermentacijom hrane koja nije svarena u želucu i crevima. To su uglavnom dijetna vlakna i skrob. Oni se pod uticajem bakterija, normalnih stanovnika creva, raspadaju formirajući gasove. Neki od njih su bez mirisa, a neki imaju karakterističan neprijatan miris.
Najveći izazivači gasova su mahunarke, gde spada najpoznatiji pasulj, zatim grašak, soja i boranija. Pečeni pasulj dvadeset puta povećava stvaranje gasova. Veći gasotvorci su kupus, karfiol, brokoli, crni luk i repa.
Neke osobe nemaju dovoljno enzima koji vari mlečni šećer (laktozu). Njima slatko mleko izaziva jako nadimanje. Osobe osetljive na laktozu ne podnose i druge mlečne proizvode, osim jogurta, koji im prija. Nepodnošenje mlečnog šećera (netolerancija na glukozu) može da se razvije tokom godina, tako da osoba koja je ranije pila slatko mleko bez problema počinje da dobija gasove ako ga unese u većoj količini.
Rastvorljiva vlakna iz banana, jabuka, drugog voća i hleba mogu ponekad da dospeju do debelog creva i da izazovu gasove. Skrobna hrana kao kukuruz, pšenica, krompir i testenina u manjoj meri mogu izazvati gasve. Ne retko su krivci gotova hrana koja sadrži sorbitol i veštački zaslađivači.
U narodnoj medicini beli luk i đumbir su najpoznatiji lekovi protiv gasova. Zato ih treba stavljati što češće u jelo, posebno u pasulj. Ako imate gasove izbegavajte hranu koja dokazano izaziva najviše gasova. Međutim, nije neophodno da ih potpuno prognate iz jelovnika. Nekada će pomoći ako ih jedete u manjoj količini. Pasulj se može "pripitomiti" tako što se ostavi preko noći potopljen u vodi, a sutradan mu se dva do tri puta promeni voda u kojoj se kuva.
Da bi se oslobodili gasova najpre treba da utvrdite koja hrana vama najviše izaziva gasove. Zato zapisujte šta jedete. Gasove možete očekivati tri do četiri sati nakon konzumiranja namirnice, a šest do sedam sati kasnije gasova od nje više nema. Kada odredite šta vam najviše izaziva gasove tu namirnicu možete da jedete u manjoj količini. Potvrđeno je da na nastanak gasova ne utiče samo vrsta, već i količina unete hrane. U kuvanim jelima koristite beli luk, đumbir i nanu.
Iako je to uglavnom individualno, većini ljudi gasove najviše stvaraju: pasulj, kupus, brokoli, prokelj, karfiol, grašak, mleko i mlečni proizvodi, crni luk, soja i repa. Manje gasova izazivaju jabuke, banane, hleb, pecivo, celer, šargarepa i plavi patlidžan. Sasvim slabi izazivači gasova su jaja, riba, meso, ulje, živina i pirinač.