субота, 23. април 2011.

Kako se gorušica pobeđuje hranom

Postoje ljudi koji su nasledno skloni gorušici. Međutim, glavni krivac za njen nastanak i pogoršanje je ishrana. Nema čoveka koji nije imao gorušicu ili kiselinu. Svako može da je povremeno dobije kada se prejede. Glavno je da se spreči pretvaranje ove pojave u hroničan problem.
Nastanak gorušice
Krivac za nastanak gastroezofagealnog refluksa i gorušice je slabost donjeg sfinktera jednjaka, mišića u obliku prstena koji odvaja želudac i jednjak. Taj mišić se opusti kada gutamo granu da ona može da uđe u želudac, a zatim zatvori da spreči njeno vraćanje u jednjak. Ako se mišić otvori u pogrešno vreme ili je "mlitav" omogući će vraćanje hrane. Delovanjem kiselog želudačnog soka dolazi do zapaljenja jednjaka tako da prolazak pojedine hrane izaziva bol.
Četiri razloga za gorušicu
Pojedina hrana opušta i otvara mišićni sfinkter i dopušta da želudačna kiselina pređe iz želuca u jednjak. To su: čokolada, nana, masna hrana, alkohol i verovatno crni luk. Sve ono što izaziva podrigivanje može da izazove i gorušicu.
Hrana može da poveća kiselost želudačnog soka tako da on u jednjaku dovodi do većeg oštećenja i jačeg bola. Lučenje kiseline u želucu dosta podstiču kafa, kola pića, pivo i mleko.
Pojedine namirnice kao što su agrumi, paradajz, ljuta i dosta začinjena jela i kafa, kada se progutaju, pri prolasku kroz već zapaljen i oštećen jednjak mogu da izazovu bol i pečenje.
Kada se jede brzo i unese velika količina hrane, želudac je prepunjen, vrši pritisak na sfikter pa se on, pogotovu ako je malo oslabio, lako otvara. Ako se legne ubrzo posle jela, posebno na desnu stranu, sfinkter se lako otvara. Veliki sloj sala takođe vrši pritisak na sfinkter i dovodi do njegovog slabljenja i otvaranja. U tom slučaju smanjenje težine dosta pomogne.
Čokolada
Čokolada, posebno mlečna, je opasna po gorušicu. Ona sadrži bar četiri sastojaka (kofein, teobromin, teofilin i masti) koji mogu oslabiti mišić na ulasku u jednjak (sfinkter jednjaka) i tako omogućiti prelazak kiselog, agresivnog želudačnog sadržaja u jednjak. Čokolada je posebno opasna za ljude koji pate od gorušice. Istraživanja su pokazala da kod osoba koje retko ili nikada nemaju gorušicu čokolada ne izaziva vraćanje kiseline.
Masna hrana
Masna hrana dvostruko više povećava gorušicu kod osetljivih osoba nego čokolada. Ona utiče na stvaranje velike količine holecistokina koji utiču na otvaranje sfinktera. Osim toga masna hrana usporava pražnjenje želuca pa se velika količina kiseline duže zadržava i time ima veću mogućnost da se vrati gore. Redovno korišćenje masne hrane dovodi do hronične gorušuce. Gorušica je još izraženija ako se legne tokom tri sata nakon obroka. Veliku gorušicu posebno izazivaju kobasice, pljeskavice, pržena hrana i prevreo sir.
Začinjena jela
Ljuta i začinjena hrana može znatno da poveća gorušicu. Mnogi bolesnici ističu da im posebno smeta sirov crni luk. Tokom jednog istraživanja je utvrđeno da on kod zdravih ne povećava znatno lučenje želudačne kiseline. Međutim, kod osoba koji često imaju gorušicu on je izazivao povećanje kiselosti želudačnog soka, što se održavalo čak dva sata posle obroka. Smatra se da crni luk deluje višestruko: povećava stvaranje kiseline, dovodi do opuštanja svinktera i prolaskom kroz jednjak nadražuje sluzokožu i time izaziva bol, žarenje i osećaj kiseline u grlu. Pacijenti sa gorušicom se često žale na ljutu hranu, sok od agruma i jela začinjena paradajzom. Moguće je da ova hrana nadražuje sluzokožu pri prolasku kroz jednjak i izaziva smetnje jer je jednjak osetljiv zbog ranijih gorušica. Da li će začinjena hrana izazvati gorušicu zavisi i od količine koja je uneta. Mnogi ističu da im mala količina ljute hrane ne izaziva tegobe, kao veća.
Alkohol
Alkohol izaziva gorušicu ne samo kod osoba koje pate od nje, već i kod zdravih osoba. To je posebno izraženo, ako se pije neposredno pre odlaska u krevet. U toku sna alkohol opušta sfinkter, dozvoljavajući kiselini da pređe u jednjak. Napad kiseline se dešava najčešće tri i po sata nakon uzimanja alkohola.
Izbegnite gorušicu
Ako vam se gorušica često ponavlja, možete da smanjite njenu učestalost i jačinu pridržavanjem ovih saveta.
  • Izbegavajte preobilne obroke.
  • Smanjite ili izbegavajte čokoladu, nanu, kafu, alkohol i sirovi luk, jer vam oni mogu izazvati penjanje kiseline u jednjak.
  • Smanjite unošenje masne hrane, a jedite više belančevine i ugljene hidrate.
  • Ako vam ljuta i kisela hrana i napici izazivaju gorušicu izbegavajte ih. Da biste izbegli gorušicu posle takve nadražujuće hrane ili pića popijte odmah vodu ili neku tečnost koja nije kisela. To će da spere nadražujuću supstancu sa jednjaka.
  • Ako ste gojazni smršajte malo. Gubitak 5 do 7 kilograma značno smanjuje pritisak na sfinkter.
  • Ne idite u krevet tri sata posle večere. Kad ste uspravni sila zemljine teže sprečava da se kiselina vrati u jednjak.
  • Spavanje na visokom uzglavlju pomaže. Takođe i ležanje na levom boku. Jednjak ulazi u želudac sa desne strane. Ako se leži na desnoj strani lakše se potiskuje želudačni sok u jednjak. Pokazalo se da čovek ima manju gorušicu ako leži na levoj strani.
  • Nemojte da odlazite u krevet ubrzo posle konzumiranja alkohola.
  • To pokreće gorušicu čak i kod onih koji je nisu imali.
  • Izbegavajte stres i pušenje, jer oni povećavaju lučenje želudačne kiseline i pogoduju nastanku gorušice.