субота, 23. април 2011.

Iskoristite sezonsko povrće



Tikvica je izvanredan diuretik, lako se vari, osvežava i ima laksativna svojstva. Smiruje organizam i organe za varenje, ima antiupalna delovanja, deluje na ceo probavni sistem, posebno creva. Izvanredna je za ishranu starijih osoba, za bubrežne bolesnike, zatvor i visok holesterol.
Paradajz je antiinfektivan, dezintoksičan, laksativan, regenerator minerala i osvežava. Odličan je lek protiv svih degenerativnih bolesti, kao napitak prečišćava krv i obnavlja minerale. Sadrži 90% dragocene biološke vode, vitamine A, B1, B2, B6, C, E, K i PP i brojne mineralne soli. Likopen od koga paradajz dobija crvenu boju, štiti od raka i arterioskleroze. Bolje se iskorišćava iz kuvanog paradajza. Vitamini se bolje koriste iz svežeg. Paradajz je odličan za nedostatak apetita, regulisanje gojaznosti, regulisanje zatvora. Treba da ga koriste bolesnici sa kamenom u bubrezima i žuči, ljudi koji imaju problem sa kostoboljom, hroničnim reumatizmom, arterosklerozom.
Dobro je da se naviknete da mladi spanać jedete sirov jer sadrži obilje hlorofila koji regeneriše krv i omogućava dobro iskorišćavanje minerala koji se nalaze u biljci. Odličan je u slučaju pomanjkanja gvožđa. Ali treba da ga izbegavaju osobe sa bubrežnim smetnjama, naročito kada je u pitanju kamen, oboljenja jetre, artritis, reumatizm ili čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu