субота, 23. април 2011.

Nadimanje – hrana i gasovi u stomaku

Jedini način da nemate gasove u stomaku je da niste živi. Normalna, zdrava osoba ima u proseku četrnaest gasova dnevno. Preterano nakupljanje gasova u crevima (flatulencija) može biti neugodno ako ste u društvu, može biti uzrok bola u stomaku, ali je retko znak ozbiljnog oboljenja.
Hrana izaziva gasove
Određena hrana se javlja kao izazivač flatulencije (od latiskog flatus što znači vetar). Ne može sva hrana da se svari u želucu i crevima. To se posebno odnosi na dijetna vlakna i skrob. Tim ostacima se hrane bakterije normalni stanovnici creva. Pod uticajem tih bakterijskih kolonija, procesom fermentacije, proizvode se gasovi. Većina nastalih gasova nema miris, ali ga zato neki imaju tako jak, da to mora da se oseti.
U prva dva do tri sata nakon unošenja hrane, na primer pasulja, nema gasova. Posle toga počinje njihovo stvaranje i ispuštanje, pa je maksimum nakon pet časova. Zatim se količina gasova smanjuje i vraća se na predhodni nivo sedam sati nakon obroka.
Mahunarke najveći krivci
Najveći proizvođači gasova su oligosaharidni šećeri, posebno rafinoze. Čovek ima malo enzima (alfa galaktozidaza), koji vari ove oligosaharide. Oni dospevaju u debelo crevo uglavnom nesvareni. Tu ih dočekaju bakterije, fermentišu uz obilje gasova. Ovim oligosaharidima su najbogatije mahunarke. Zato su pasulj, grašak, boranija i soja najpoznatiji izazivači gasova. Pečeni pasulj povećava stvaranje gasova za dvadeset puta.
Ovih izazivača gasova ima i u drugom povrcu, mada manje. Za mahunarkama, kao veći gasotvorci, slede kupus, prokelj, karfiol, brokoli, crni luk i repa.
Nekad ni mleko nije lako
Lakroza, mlečni šećer, je izazivač gasova kod ljudi koji nemaju dovoljno enzima laktaze, neophodnog za njegovo varenje. Kod osoba sa manjkom ovog enzima samo dve šolje slatkog mleka osam puta povećavaju stvaranje gasova. To se odnosi i na druge mlečne proizvode, ali ne i na jogurt. On je izuzetak i deluje blagotvorno.
Rastvorljiva vlakna
Rastvorljiva vlakna kao beta glukani iz mekinja i pektin iz jabuka, mogu dospeti jednim delom nesvarena do debelog creva i postati hrana bakterijama. Zato jabuke, banane i drugo voće, kao i hleb i peciva mogu biti umereni izazivači gasova.
Čak i skrobna hrana
Nekada male količine skroba mogu doći do debelog creva netaknute. Zato sva skrobna hrana kao pšenica, kukuruz, ovas, krompir, ali i hleb, peciva i testenina od belog brašna, ponekad mogu stvarati gasove.
Lek: đumbir i beli luk
U narodnoj medicini (i kulinarstvu) beli luk i đumbir su poznati kao antiflatulenti. Njihovim dodavanjem hrani, koja je veliki gasotvorac, smiruje se bura u stomaku. Moguće je da odatle potiče dodavanje začina pasulju, kupusu i sličnoj hrani. Dejstvo ovih začina je i eksperimentalno potvrđeno.
Ublažite pasulj
U svim receptima za pasulj piše da se voda u kojoj pasulj proključa prosipa. To je upravo zbog smanjivanja gasova. Obično je dovoljno da se voda promeni dva puta, ali osetljivi mogu i do pet puta. Dva puta predhodnog dana u razmaku od po dva sata, zatim pasulj ostane potopljen preko noci, pa se ta voda prospe i još jedna.
Borba protiv gasova
Prvo trebate da utvrdite šta vama najviše izaziva gasove. Zato zapisujte šta jedete i kako se osećate i pronaći ćete vezu. Nije loše da se na taj način prvo ispita podnošenje slatkog mleka i mlečnih proizvoda. U jogurt ne sumnjajte, on je izuzetak – ne stvara gasove. Izbegavajte zaslađivač sorbitol, koji je drugi po jačini gasotvorac, iza mahunarki. Mnogi industrijski prehrambeni proizvodi sadrže sorbitol i druge veštačke zaslađivače, što je naglašeno u deklaraciji. Dodajte đumbir, nanu (menta) i beli luk u jela koja izazivaju gasova. Pasulju menjajte više voda. Na kraju ako ovo ne pomogne izbacite hranu koja vam izaziva gasove.
Top lista proizvođača gasova
I ako je to individualno može se izdvojiti hrana koja najvećem broju ljudi izaziva gasove
  • Najveći izazivači gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlečni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktamaze), crni luk, soja i repa.
  • Umereni izazivači gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, šargarepa, celer, plavi patlidžan
  • Slabi izazivači gasova : jaja, riba, meso, ulje, živina, pirinač