субота, 23. април 2011.

Problemi sa spavanjem beba

Veliki problem mogih roditelja se javlja kada beba zameni noć za dan. Danju više spava, a noću je budna i lepo se zabavlja. U materici je beba bila stalno u mraku i ne poznaje značaj ciklusa noć-dan. Ako je roditelji noću ljuljuškaju, hrane i zabavljaju, ona nezna da je to vreme za spavanje. Da bi joj to bilo jasno danju se mnogo igrajte sa njom, budite je da biste je nahranili u uobičajeno vreme. Noću je drugi režim. Ako je hranite činite to brzo i ne igrajte se sa njom. Govorite tiho i ne budite je zbog jela. Činite to samo ako je neophodno iz medicinskih razloga. Beba će brzo shvatiti da je noć vreme za spavanje, a dan za igru. Ubrzo će danju biti više budna, a noću će više spavati.
Pri prelasku iz faze dubokog sna u fazu lakog, beba se moze promeškoljiti, trgnuti ili zaplakati. To se može ponavljati svakih sat ili dva. Neki roditelji misle da je bebu nešto zabolelo i uzimaju je u ruke da bi je umirili. Veoma brzo beba zaključi da je to lepo, a postiže se lako. Potrebno je samo da zaplače. Da bi izbegli besane noći, kada je čujete da se meškolji ili kenjka, pustite je da se sama uspava.
Neke bebe spavaju veći deo dana, dok je drugima potrebno mnogo manje sna. Prosečno novorođenče spava šesnaet časova dnevno. Šestomesečne bebe spavaju oko četrnaest, a dvanaestomesečne oko trinaest sati dnevno. Ako beba dobro jede i napreduje, svakodnevno se iznosi na svež vazduh i spava u prohladnoj sobi, budite sigurni da ona spava baš onoliko koliko joj treba, bez obzira što to nije isto za svaku bebu.
Što je starija, beba spava sve manje. Svaka beba razvija svoj ritam spavanja i budnog stanja i u toku dana obično bude budna u otprilike isto vreme. Krajem prve godine većina beba preko dana spava dva puta, a između godinu i po i dve počinje da spava samo jednom. Kasnije se dnevno spavanje ili dremanje sve više skraćuje, dok dužina noćnog sna ostaje uglavnom ista.
Neke bebe odmah posle obroka spavaju, dok su druge budne i druzeljubive. Vi mozete da je naučite da se uspavljuje onako kako vama odgovara. Ako je uspavljujete u naručju, tražiće to mesecima, pa i godinama i odbijaće da se uspava na drugi način. To će zahtevati i ako se probudi u sred noći. Zato je bolje i ne počinjati sa tim.
Nije humano ostavljavi novorođenče, koje ima grčeve da plače samo u krevetu. Treba ga uzeti i priviti na grudi da mu se stomačić ugreje. Već posle tri ili četiri meseca kada prođu grčevi stavljajte bebu u krevet kad je pospana, ali ipak budna. Tako će zaključiti da krevet služi za spavanje. Kasnije kada se noću probudi neće očekivati da je ljuljate, već će se sama uspavati.
Kada stavljate bebu u krevetić, pričajte joj nešto tihim glasom ili pevajte. To će kasnije prerasti u pričanje priče za laku noć ili pevanje uspavanke. Deca vole rituale i predvidljivost, jer im predstavljaju utehu. Nije im teško da se uspavaju kada znaju da svake večeri posle priče za laku noć sledi spavanje.
Bebe se lako naviknu na uobičajene kućne zvukove i ne treba da šapućete kad spava. Međutim, ako od početka naviknete bebu da spava u tišini, ona će se buditi pri svakom šumu. Izuzetno su retke jao osetljive bebe koje se od prvog dana trzaju i bude na svaki šum.
Smatra se da je za bebu najbezbednije da spava na leđima. Ranije se preporučivalo da spava uglavnom na stomaku. Međutim, ima srudija koje su pokazale da je rizik od sindroma iznenadnog gušenja i smrti novorođenčeta najmanji ako beba spava na leđima. Iste studije ističu da i spavanje na boku nije bezbedno kao spavanje na leđima.
Sa godinu i po većina beba prestaje da se budi u cik zore. Ako se u to vreme meškolji ili budi, ne prilazite joj, već joj pružite šansu da ponovo zaspi. Znajte da se deca lako naviknu na to da ujutru duže spavaju i da ne plaču čim se probude. Potrebno je samo da vas ne vide pored krevetića.
U nekim krajevima bebe spavaju u sobi sa roditeljima, čak i u njihovom krevetu. U drugim ih od samog rođenja stavljaju u zasebnu sobu, pod uslovom da mogu da je čuju ili imaju bebi interfon. Ako planirate da bebin krevetac u početku bude u vašoj sobi, a da ga kasnije prebacite u dečiju, to treba da učinite posle dva ili tri meseca. Tada većina beba počinje da spava bez buđenja veći deo noći. Ne učinite li to do šest meseci, beba će se plašiti da spava na drugom mestu. Svejedno je da li spava sa vama ili u drugoj sobi. Važno je da to odlučite na vreme da bi se beba navikla.