недеља, 8. мај 2011.

Osteoporoza - sprečite osteoporozu

Prevencija osteoporoze najvažnije je kod osoba koje imaju faktore rizika. To su žene koje su rano ušle u menopauzu, kod kojih je u porodici već bilo preloma, kao i kod žena sitne građe


Od osteoporoze, bolesti koju prati poremećaj čvrstine kostiju, zbog čega dolazi do preloma, u Srbiji, procenjuje se, boluje oko 500.000 žena i 200.000 muškaraca. Problem je, napominju lekari, što se osteoporoza razvija bez izrazitih simptoma, zbog čega se nedovoljno često ili kasno postavlja dijagnoza bolesti.

Da bi skrenuli pažnju na ovu vrlo rasprostranjenu i ozbiljnu bolest u Srbiji će danas, 20. oktobra, raznim akcijama biti obeležen Svetski dan borbe protiv ove bolesti.


Rizik od preloma kostiju izazvanih osteoporozom raste sa godinama, a procenjuje se da 30 do 50 odsto žena starijih od 65 godina oboljeva od osteoporoze, kao i da će čak jedna trećina njih doživeti frakturu kao posledicu oboljenja.


Evo šta sve treba da znate o ovoj, kako je nazivaju, „tihoj“ bolesti kostiju, i na koji način možete da sprečite ili usporite njenu pojavu.

Da li se osteoporoza javlja kod oba pola?

Da, ali je kod muškaraca ređa. Odrastao muškarac ima 30-50 odsto veću koštanu masu nego žena. Posle 50. dolazi do laganog smanjenja koštane mase. 


Kod muškaraca je to tri-pet odsto mase manje u toku jedne dekade, a kod žena je ovaj proces izraženiji i komplikovaniji, jer žene imaju nižu vrednost maksimalne koštane mase. Pred menopauzu dolazi do smanjenja koštane mase oko dva odsto godišnje u toku pet do 10 godina. Posle menopauze se taj proces se ubrzava.

Od čega zavisi gubitak koštane mase?

Stepen gubitka koštane mase zavisi od naslednih faktora kao i od faktora životne sredine. U menopauzi, zbog smanjenja ženskog polnog hormona estrogena. Najveći je rizik kod žena koje su rano izgubile menstruaciju ili su im odstranjeni jajnici.

Povećan rizik za nastanak osteoporoze imaju i mršave žene, one koje u porodici imaju osteoporozu, žene koje su malo fizički aktivne, one koje uzimaju steroide, leperin, anticide; one koje ishranom ne unose dovoljno kalcijuma, pušači itd.

Kako način života utiče na osteoporozu?

Malo kalcijuma, mnogo kafe, pušenje, previše hrane životinjskog porekla (belančevine) i konzervirane hrane predstavljaju predisponirajuće faktore. Pušenje pojačava rizik iz više razloga. 


Žene pušači imaju manju telesnu težinu, ranije ulaze u menopauzu, brži im je metabolizam hormona estrogena, a dokazano je i da nikotin direktno štetno utiče na koštane ćelije. Uz to, fizička neaktivnost ima velikog uticaja na gubitak koštane mase.

Kako se meri rizik za nastanak osteoporoze?

Merenje gustine kostiju pravilno i precizno procenjuje rizik za nastanak oboljenja. Najvažniji faktori koji određuju nastajanje osteoporoze su skeletna masa koju osoba dobije u toku svog razvoja i intenzitet gubitka kostiju. Zato se koštana masa meri u vreme menopauze i zatim se procenjuje naknadni gubitak kostiju. Rade se i biohemijsko-laboratorijska ispitivanja radi procene metabolizma kostiju.

Da li se može sprečiti ili zaustaviti osteoporoza?

Da, nadoknadom hormona u menopauzi, preparatima kalcijuma, vitaminom D, vežbama i promenom načina života. Fizika aktivnost je veoma značajna. Kod mlađih osoba porastom aktivnosti dolazi do povećanja mase kostiju, i to se održava s godinama. Ako se jedan deo tela imobiliše, odnosno fiksira u stanje potpunog mirovanja, dolazi do smanjenja koštane mase što može imati negativnu posledicu kod starijih osoba.

Kada treba da se započne s lečenjem?

Započinjanje lečenja osteoporoze na vreme najvažnije je kod osoba koje imaju faktore rizika. To su žene koje su rano ušle u menopauzu, kod kojih je u porodici već bilo preloma, kao i kod žena nežne građe. Osteoporoza kod muškaraca ima težu kliničku sliku i praćena je većim brojem preloma, a najčešće se javlja kod alkoholičara, osoba sa poremećajem rada polnih žlezda ili kod dugotrajne primene kortikosteroida.