понедељак, 27. јун 2011.

Predmenstrualni sindrom (PMS) - Ublazavanje prirodnim namirnicama

Mnoge žene trpe PMS (predmenstrualni sindrom). U to vreme mnoge od njih koriste razne medikamente kako bi sebi olakšae dan. Međutim, malo njih zna da se prirodnim namirnicama pomenuti simptomi veoma lako mogu ukloniti ili bar ublažiti.
lepota i ydravlje, mentruacija
Naučnici kažu da svaka deseta žena na svetu nema PMS . Tih nekoliko dana pred menstruaciju mnogima se čini da su tegobe bolnije i teže nego sama menstruacija.
Bol u grudima ponekad je toliko intenzivan da je problem i tuširanje jer dojke bole čak i na dodir.
Nervoza i napetost koju osećamo tih dana ponekad je neizdrživa.
Bolu u stomaku za vreme PMS može da bude prodoran i snažan da nas jednostavno tera da legnemo.
Lekovito bilje i povrće koje nam je svakodnevno pri ruci može mnogo da nam pomogne. Tako su naši stari koristili kupus u tu svrhu.
Osetljive grudi više to neće biti ako na njih stavljate ohlađene listove kupusa. Ukoliko morate negde da idete, takve listove stavite u grudnjak.
Bolni grčevi takođe mogu da budu veliki problem. Olakšajte ih postavljajući tople listove kupusa (blanširane u toploj vodi ili ugrejane u mikrotalasnoj) na područje stomaka gde vas najviše boli.
Crni luk može da vam pomogne da se rešite PMS.
Nekoliko dana pre menstruacije svakodnevno pojedite pola luka. Smatra se da hrom iz crnog luka uravnotežuje ženske hormone. Sirovi luk je najbolji izvor hroma – ne preporučuje se kuvani jer se tako umanjuje količina hroma.
Lavanda će vam pomoći da bolje spavate tih nekoliko dana koliko vas muči PMS. Uveče, pre spavanja, popijte caj od lavande. Jedna šolja uveče je dovoljna da vam olakša tegobe.
 izvor