недеља, 26. јун 2011.

Loš zadah iz usta i podrigivanje

Loš zadah iz usta i podrigivanje mogu da budu veliki problemi. Ali, nisu nerešivi. Zeleni čaj pomoći će vam u tome. Evo i kako.
zeleni-caj
Pušenje cigareta, hrana intenzivnoh mirisa i brzo žvakanje hrane uslovljavaju los zadah iz usta ali i podrigivanje.
Testirajući različite strategije za uklanjanje lošeg zadaha naučnici sa Univerziteta British Columbia ustanovili su da je zeleni čaj najdelotvorniji u eliminaciji sumpornih sastojaka (VSC) koje proizvode bakterije koje se razmnožavaju na korenu jezika i pukotinama desni.
Žvakaće gume i menta (nana)povećavaju količinu sumpornih sastojaka jer se proizvodi više sline bez antibakterijskog delovanja. To je kao da biljci date gnojivo, umesto herbicida,” objasnio je dr Philip Stemmer.
Zeleni čaj odlično eliminiše bakterije, a sadrži i sastojke za neutraliziranje mirisa pod imenom katehini. Zato je poželjno da promućkate čaj u ustima pre nego što ga progutate.
Kada je u pitanju podrigivanje, uvreženo mišljenje da je ono znak problema sa probavom,  gastroenterolog dr Peter Fairclough kaže da to nije uvek tako. “Analizirate li sastav podrignutog vazduha, saznaćete da je on gotovo ceo od azota. A azot je plin koji se može dobiti samo iz atmosfere i nije proizvod probavnog procesa. Pacijenti mi dolaze uvereni da imaju problema s probavom no, ovo je posledica nekih navika poput pušenja, žvakanja žvakaćih guma, prebrzog gutanja hrane. Verovatnije je da ćete daleko više podrigivati gutate li vazduh.”
Držite li usta otvorena ili olovku između zuba, lako ćete se rešiti podrigivanja, savetuje dr Stemmer.
izvor