уторак, 16. август 2011.

Povraćanje i bljuckanje bebe

doktorka Nevolje sa stomačićem 
Povraćanje i bljuckanje je često u prvim nedeljama života bebe, ali i kasnije. Iako im uzrok može biti ozbiljan problem, treba da znate da su to najčešće blaži poremećaji koji prate najranije detinjstvo.

Bljuckanje 


Bljuckanje je vraćanje male kolicine mleka kroz bebina usta. To je česta pojava, jer kod većine beba mišić koji zatvara želudac nije dovoljno jak da spreči vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. Kako beba raste taj mišić jača i bljuckanje postaje sve ređe. Najčešće bljuckanje izaziva pomeranje bebe npr. nameštanje da podrigne, nameštnje u krevetac ili ljuljanje u krilu. Kod nekih beba bljuckanje mogu da izazovu i sami pokreti želuca tokom varenja.

Kod većine beba bljuckanje je najizraženije u prvim nedeljama, zatim se postepeno smanjuje i prestaje kad počne da sedi. Kod nekih prestaje tek kada prohodaju. Ima beba kojima se bljuckanje pojavi tek sa nekoliko meseci. Često izbijanje zuba pogorša bljuckanje ili se ono tada prvi put javlja.

Iako brine roditelja bljuckanje je bezazleno dok god beba dobro napreduje, ne kašlje, ne zagrcnjuje se svaki čas i lepo je raspoložena.

Roditelji beba hranjenih mlečnom formulom obično pomisle da beba ne podnosi mleko. Međutim, menjanje formule ne smanjuje bljuckanje.

Ako beba lepo podrigne varenje hrane je lakše i grčevi su manje izraženi, ali to neće umanjiti bljuckanje. Neki roditelji misle da se beba prejela pa zato bljucka. Međutim smanjivanje količine mleka ne uklanja bljuckanje. Ukoliko bljuckanje prate još neki poremećaji varenja ne treba ga zanemariti.

Povraćanje


Kod povraćanja beba izbacuje veću količinu hrane u mlazu od desetak ili više santimetara dalje od usta. Samo po sebi povraćanje ne mora da bude ozbiljno ako je beba zdrava, raspoložena, a povraćanje nije često. Ako beba od samog rođenja stalno povraća mora se otkriti i ukloniti njegov uzrok. Najčešće se radi o postojanju veće količine sluzi u želucu, što se za par dana izbaci iz želuca.

Kao kod bljuckanja, povraćanje može biti posledica slabosti mišiča koji se nalazi između želuca i jednjaka. Povraćanje može biti uzrok slabog napredovanja bebe. Tada beba mora par sati nakon hranjenja da se drži potrbuške, tako da joj je glava dosta iznad stomaka. Nekada pomaže ako se formula zgusti pirinčanim pahuljicama. Ako je beba razdražljiva, slabo napreduje ili zbog povraćanja dobije zapaljenje pluća, neophodna je primena lekova protiv povraćanja.

Svako uporno povraćane koje se iznenada javi u najranijem detinjstvu zahteva javljanje lekaru. Ako u povraćanom sadržaju ima zelene žuči, može ukazati na zapušenje tankog creva i zahteva hitno lečenje.
Ako beba iznenada povrati, izmerite joj temperaturu, jer to može da bude posledica neke infekcije. Ako nema temperaturu, ali i dalje povraća i deluje neraspoloženo, odmah je vodite kod lekara.

U prvih nekoliko nedelja bebinog života uzrok povraćanja može biti stenoza pilorusa (suženje mišića koji zatvara želudac prema tankom crevu). Ovo je češće kod dečaka. U toku hranjenja ili neposredno nakon njega beba povraća silovito i mleko u velikom mlazu pada daleko od bebe. Mnoge bebe ponekad ovako povrate, ali kod stenoze se ovo stalno ponavlja i zahteva ne tako složenu hiruršku intervenciju.

Kod hroničnog poremećaja varenja beba je nervozna, ima dosta vetrova, češće nego obično bljucka ili povraća, stolica je delom retka, a delom čvrsta, nekada zelenkasta. Ako beba uz ovakve tegobe još i slabo napreduje mora da je pregleda pedijatar. 
autor:Dr.Gordana Grujic