уторак, 26. април 2011.

Bolesti jetre - ishrana

Bolesti jetre sve više pogađaju savremenog čoveka. To su najčešće akutno ili hronično zapaljenje jetre (hepatitis A, B, C), ciroza, masna degeracija jetre i tumori. Osim toga jetra trpi zbog korišćenja lekova za druge hronične bolesti, kao i sve brojnijih veštačkih aroma, boja i konzervanasa koji se dodaju hrani i napicima. Prekomerno korišćenje alkohola je oštećuje čak i kada se ne razvije ciroza. Bez obzira čime je jetra oštećena dijeta je ista. Ona treba da joj olakša rad i da je snabde hranljivim materijama, da bi mogla da se oporavi.

U ishrani treba da budu zastupljeni ugljeni hidrati i belančevine (brašno, pirinač, pšenični griz, marmelada, med, voćni sokovi, voće, hleb, nemasna govedina i teletina, sveži kravlji sir, jaja, mleko), dok se unos masti ograničava.

Za pripremu hrane dozvoljeno je svega 60 - 80 grama masnoće dnevno. Čvrste masti kao margarin, mast, loj nisu dozvoljene, već samo u obliku ulja. Jelo se normalno soli, sem ako bolesniku so nije zabranjena zbog hipertenzije ili neke druge bolesti. So se ograničava, ako se pojavi slobodna tečnost u trbušnooj duplji (ascites).

Bolesnik treba da jede više puta dnevno (5 do 6) po malo. Jelo treba da bude raznovrsno, nikako previše vruće. Takođe, su zabranjeni previse vrući napici. Hrana se priprema kuvanjem i dinstanjem, nikako prženjem i pečenjem.

U ishrani se koriste sve vrste posnih supa od mesa i povrća. U njih mogu da se dodaju sve vrste testenina, griz i pirinač. Koristi se posno meso kao piletina bez kožice, riba, posno teleće i juneće meso. Povrće se koristi kao sveže i bareno. Nijedno nije zabranjeno, međutim ako bolesniku izaziva jako nadimanje i smeta mu onda se izbegava pasulj, sočivo, kupus, karfiol i kelj. Za jetru je zdravo svo voće. Ono se koristi sveže, u obliku kompota ili soka. Dozvoljene su sve vrste hleba, peciva i keksa. Koriste se mlečni proizvodi sa smanjenim procentom masti: obrano mleko, postan jogurt, kravlje kiselo mleko, mlad sir i probiotski jogurt. Od slatkiša se koriste sutlijaš, griz, džem, slatko i med.

Kod bolesti jetre su zabranjeni svi oblici zasićenih masti (svinjska i gušća mast, loj, maslac, visoko kalorični margarin), masno meso kao svinjsko i gušće, juneće i goveđe meso ako su prošarani lojem, suhomesnati proizvodi (kobasice, suvo meso, slanina, čvarci, salame) i tovljeni šaran i konzetvirane ribe. Nisu dozvoljeni senf, majonez, svi umaci od pečenja, kačkavalj, feta i svi zreli sirevi, kao i masno koštunjavo voće (bademi, orasi i lešnici). Jetri štete i jaki začini, kao feferoni, biber i sl. Od slatkiša nisu dozvoljene torte, rolat i prženi kolači. Sva alkoholna, gazirana i dosta hladna pića su zabranjena, kao i pušenje.
Autor: Dr Gordana Grujić