уторак, 26. април 2011.

Mediteranska ishrana trudnica

Stručnjaci sa kritskog univerziteta su ustanovili da trudnice koje se hrane na mediteranski način, odnosno konzumiraju mnogo voća i povrća i pretežno koriste maslinovo i repičino ulje, a jedu malo crvenog mesa, rađaju decu koja su daleko manje izložena riziku obolevanja od astme ili alergija, prenosi Mondo.

Rizik se naročito smanjuje ukoliko je majka u trudnoći nedeljno jela više od osam porcija povrća, više od tri porcije ribe i više od jedne porcije mahunarki. Očigledno je u pitanju dobra kombinacija raznovrsnih antioksidanata i hranljivih sastojaka, ali potrebna su dodatna istraživanja da bi se tačno ustanovilo kako mediteranska ishrana smanjuje rizik od alergijskih bolesti kod potomstva, konstatuju grčki stručnjaci.

Istraživanje je obavljeno na 468 trudnica, koje su, kao i njihova deca, praćene još šest i po godina posle porođaja. Roditelji te dece su davali i podatke o njihovim eventualnim respiratornim i alergijskim simptomima, a deca su testirana u cilju otkrivanja šumova na plućima i alergija.

Ustanovljeno je da su deca majki koje su se tokom trudnoći hranile na mediteranski način izložena za 80 % manjem riziku od astme i 45 % manjem riziku od alergija. Riziku od ovih bolesti naročito su bila izložena deca majki koje su u trudnoći konzumirale dosta crvenog mesa.

Način ishrane same dece u prvim godinama života izgleda nije od uticaja na sklonost ka obolevanju od astme ili alergija.