четвртак, 21. април 2011.

Bronhitis se leči hranom


U lečenju bronhitisa hrana vam može mnogo pomoći. Posebno je važno da obratite pažnju na ishranu ako imate hronični bronhitis, pušite ili pasivno udišete duvanski dim.

ishrana

Pojedina hrana olakšava lečenje bronhitisa smanjenjem zapaljenja, otoka sluzokože i olakšavanjem izbacivanja sekreta. Najvažniji je njen uticaj na izbacivanje sekreta. To ona postiže razvodnjavanjem žilavog sekreta i njegovim pokretanjem, što olakšava iskašljavanje.

Jedite ljuto
Primećeno je da ljuta hrana olakšava iskašljavanje. Ona ima više mehanizama delovanja ali je najvažniji uticaj na centar u mozgu koji povećava lučenje tečnosti od strane sluzokože disajnih puteva. To razblažuje sekret, pa se on lakše iskašljava uz manji bol u grudima, koji je posledica napornog kašlja. Osim toga vlažna sluzokoža je otpornija na delovanje virusa i bakterija.

Ljuta hrana smanjuje otok sluzokože disajnih puteva i ubrzava ozdravljenje, pomaže odstranjivanju nadražujućih supstanci. Možete da koristite čili, beli i crni luk, rotkve, senf, ren, biber i druge ljute začine. Ako ste pušač ili bolujete od hroničnog bronhitisa jedite ljuto bar tri puta nedeljno. Crni i beli luk je efikasan i kuvan, pa možete da ga stavljate u skoro svako jelo.

Što više voća i povrća

Obolelima od bronhitisa trebaju veće količine vitamina C, koji štiti ćelije od oštećenja. Zato treba unositi što više voća i povrća. Turšija je bogata vitaminom C, ali sadrži veću količinu soli, koja nije preporučljiva kod bronhitisa. Ako je koristite kao izvor vitamina, ostavite povrće da odstoji u običnoj vodi, koja će da izvuče višak soli. Pušači moraju da unose veće količine vitamina C, jer se kod njih najveći deo vitamina troši za neutralizaciju toksina iz cigareta. Isto važi i za pasivne pušače.


Nezamenljiva pileća supa
Pileće meso sadrži aminokiselinu cistein koja se oslobađa prilikom kuvanja. Cistein razblažuje sluz u disajnim putevima, smajuje otok sluzokože i olakšava iskašljavanje. Ranije se pileća supa i čorba koristila kao lek za bronhitis. Dobro deluje i udisanje supine pare. Pileću supicu treba jesti lagano i često, jer dejstvo traje oko pola sata. Topla ili vruća, pileća supa je efikasnija ako joj se doda beli i crni luk, biber, kari ili čili.
Više tečnosti


Unošenjem dovoljne količine tečnosti - oko osam čaša dnevno, može da se spreči pojava bronhitisa. On obično počinje kao virusna infekcija, a kasnije se može nadovezati bakterijska.
Ako je sluzokoža stalno vlažna otežano je razmnožavanje virusa. Osim toga unos veće količine tečnosti olakšava razvodnjavanje sekreta. Unosite uglavnom bistru tečnost, čajeve, supu, kompot i običnu vodu.



Antizapaljenjska hrana

Kad imate brinhitis jedite češće hranu za koju se zna da deluje antizapaljenjski. To je masna morska riba, crni i beli luk. Izbegavajte hranu koja podstiče zapaljenje: kukuruzno i suncokretovo ulje, kao i masno crveno meso. Nije povoljno ni slatko mleko - deluje suprotno ljutoj hrani.
Autor: Dr Gordana Grujić