четвртак, 21. април 2011.

Polip grlića materice - cervikalni polip


Polip grlića materice (cervikalni polip) je mali, trošni izraštaj sluzokože kanala grlića na peteljci. Izraštaj je bledo ili tamno crvene boje, ima glatku ili režnjevitu površinu. Visi u vagini na peteljci koja polazi iz kanala grlića ili samo viri u nju. Veličina polipa varira od zrna pšenice do veličine pasulja, pa čak i oraha.



Uzrok nastanka cervikalng polipa nije potpuno jasan, ali se smatra da veliki uticaj ima infekcija i povišen nivo estrogena. Često se sreće kod žena koje imaju fibromiom (miom) materice.

Veoma često polip ne daje nikakve tegobe. Slučajno se otkriva pri pregledu, a ako je veći i sama žena može da ga napipa. Postojanje polipa redovno prati pojačana sekrecija iz kanala grlića. Sekret je sluzav, viskozan, retko sukrvičav. Žene se obično žale na oskudna krvarenja, koja se javljaju naročito posle polnog odnosa ili ginekološkog pregleda. Krvarenje je posledica oštećenja trošne površine polipa i njegovog bogatstva krvnim sudovima.

Polip može da umanji plodnost. Može da predstavlja prepreku spermatozoidima i tako oteža oplodnju. Ponekad izaziva spontani pobačaj ili prevremeni porođaj. Žene koje planiraju trudnoću bi trebale da ga uklone. U menopauzi polip grlića materice može biti udružen sa karcinomom tela materice.


U lečenju polipa prvo treba da se ukloni infekcija koja ga obično prati zbog njegovog lakog povređivanja. Uzima se bris, izoluju iz njega bakterije i utvrdi njihova osetljivost na antibiotike (antibiogram). Nakon antibiotske terapije odstranjuje se polip uvrtanjem zupčastim kleštima. Prilikom uklanjanja polipa radi se frakcionirana eksplorativna kiretaža. Dobijeni materijal sa polipom šalje se na histološki pregled i to odvojeno iz cervikalnog kanala i materične šupljine. Ako se histološkim pregledom potvrdi da se radi o polipu, to znači da je praktično došlo do izlečenja.
Autor: Dr Gordana Grujić