четвртак, 21. април 2011.

Reumatoidni artritis može da se leči hranom


Pojedina hrana može da podstakne ili smiri zapaljenje, što je osnovni proces kod reumatskog artritisa i drugih zapaljenjskih reumtskih bolesti. Prema tome način ishrane može da ublaži simptome, a u nekim slučajevima može da bude osnovni podstrekač bolesti. Mnogi lekovi narodne medicine su potvrđeni naučnom istraživanjima, koja su objasnila mehanizam njihovog lekovitog dejstva.
Postoji oblik oboljenja zglobova (artritis) koji je izazvan delovanjem hrane. Po nekim teorijama pojedini sastojci hrane kod osetljivih ljudi mogu iz creva da dospeju u krv i pokrenu alergijsku reakciju koja se manifestuje bolom, otokom, a kasnije i deformitetom zglobova. Po drugoj teoriji bakterije iz hrane stvaraju toksine koji izazivaju simptome bolesti.
Mlečni proizvodi kod nekih osoba, posebno kod žena, podstiču artritis. Kod njih prestanak unošenja mlečnih proizvoda za nedelju do deset dana znatno smanjuje reumatske tegobe. Ako se ponovo krene sa unošenjem mlečnih proizvoda tegobe se vraćaju. To je ujedno test kojim se utvrđuje da li je artritis povezan sa konzumiranjem mleka.
Kod mnogih meso i masnoće iz njega, kao i aditivi iz suhomesnatioh proizvoda, znatno pogoršavaju reumatske tegobe. Masti stimulišu stvaranje zapaljenjskih agenasa u organizmu, koji izaziovaju artritis. Aditivi pojačavaju zapaljenjsku reakciju.
Polazeći od toga Dr Dong iz San Franciska je promovisao dijetu koja zabranjuje meso. Čuvena Dongova dijeta, osim mesa, zabranjuje paradajz, mlečne proizvode, biber, alkohol, ljute začine i hemijske aditive, naročito mononatrijum glutaminat (sastojak suhomesnatih proizvoda). Mnogima ova dijeta ili njene modifikacije, znatno ublažava reumatične tegobe. Kod mnogih bolesnika vegetarijanska ishrana donosi znatno ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa.

Reumatične tegobe mogu znatno da pogoršaju masne kiseline tipa omega – 6, kojih ima u kukuruznom i suncokretovom ulju i margarinima napravljenim od tih ulja. Zato bi u ishrani obolelih od hroničnih zapaljenjskih reumatskih bolesti, među kojima je najteži reumatoidni artritis, trebalo da se koristi maslinovo, kanola i laneno ulje. Kod nekih bolesnika zapaljenjski proces u zglobovima može da pokrene pšenica, kukuruz, paradajz, beli krompir, plavi patlidžan i paprika.
Sve ove namirnice ne pogoršavaju tegobe kod svih obolelih. Zato svaki bolesnk mora sam da otkrije šta njemu od hrane najviše smeta. Izostavljanjem te namirnice znatno može ublažiti bol i ostale simptome.
Đumbir deluje slično kao Brufen i drugi nesteroidni antireumatici. On sprečava stvaranje zapaljenjskih supstanci, zatim razgrađuje kiseline koje se stvaraju tokom zapaljenja u zglobovima. Na taj način smanjuje bolove, otoke i jutarnju ukočenost. Đumbir se dodaje hrani ili se pije razmućen u vodi, da ne bi oštetio sluzokožu želica. Koristi se u dozi 5 do 15g svežeg ili pola do jednog grama osušenog dnevno. U toj dozi može pomoći, a ne izaziva nikakve neželjene efekte.

Ribe bogate masnim kiselinama omega – 3, skuša, tunj, haringa, sardine i losos mogu mnogo pomoći kod reumatoidnog artritisa. Ove ribe sadrže ulja koja deluju antizapaljenjski i smanjuju oštećenja zglobova. Sasvim slučajno istraživanjem uticaja belog luka na koronarnu bolest primećeno je da on ublažava tegobe kod obolelih od reumatoidnog i drugih oblika artritisa. Potrebno je svakodnevno koristiti po dva do tri sirova ili kuvana čena belog luka.