понедељак, 25. април 2011.

Hipotireoza - bolest žena

Hipotireoza je, kao i ostale bolesti štitne žlezde, daleko češća kod žena nego muškaraca. Zbog nedostatka hormona štitne žlezde ili njenog nereagovanja na prisutne hormone, dolazi do poremećaja metabolizma, koji dovodi do opšte psihičke i fizičke usporenosti organizma.


Bolest najčešće nastaje zbog oštećenja štitne žlezde zapaljenjskim procesom. Često antitela, iz nedovoljno jasnog razloga, napadaju sopstvenu žlezdu (Hašimoto tireoiditis). Ona propada i vremenom stvara sve manje hormona (T3 i T4). Kod nekih bolesnika hipotireoza je udružena sa drugim endokrinim bolestima, kao što je šećerna bolest ili sa sistemskim bolestima (lupus, reumatiodni artritis, perniciozna anemija, vitiligo, ulcerozni kolitis).

Ređe hipotireoza može da nastane kao posledica oštećenja žlezde delovanjem nekih lekova. Ranije se bolest javljala u pojedinim krajevima zbog nedovoljne količine joda u vodi i hrani (endemska struma i kretenizam). Tumori i zapaljenja hipotalamusa i hipofize su najređi uzroci hipotireoze.

Hipotireoza je podmukla bolest, razvija se postepeno, dugo bez ikakvih tegoba ili su one takve da se misli na druge bolesti. Najčešće tegobe su umor, malaksalost, pospanost, zaboravnost, zimogrožljivost, slabljenje sluha, povećanje telesne težine, uprkos smanjenom apetitu. Bolesnici imaju nadimanje, zatvor i druge smetnje sa varenjem, slabo se znoje i često imaju bol u grudima. Ponekad su prisutni bolovi u mišićima. Kod žena se javlja neuredna menstruacija i sterilitet, kod muškaraca lučenje mleka i sterilitet. Simptomi se razvijaju postepeno tako da se oboleli navikne na njih, a bolest se otkrije slučajno.


Oboleli izgledaju podbulo, lice je otečeno naročito oko očiju. U težim slučajevima otoci su izraženi na licu i po telu. To se naziva miksedem. Koža obolelih je bledožućkasta, suva, perutava i hrapava. Kosa je suva, lomljiva, lako opada, sa pojačanim perutom.

Štitna žlezda je obično mala. Ako je uzrok hipotireoze Hašimoto tireoiditis žlezda je uvećana. Srčani rad je često usporen, a krvni pritisak konvergentan (povišen donji, a snižen gornji). Osim hormonskih promena, bolesnici mogu imati anemiju, povišen holesterol, nekada i trigliceride, CPK, LDH i AST, a snižen natrijum.

Kod hipotireoze TSH je znatno povišen uz snižene hormone štitne žlezde (T3 i T4). TSH može biti i sasvim malo povišen, ali su sniženi ukupni T4 ili slobodni T4 (FT4) u serumu. Ponekad je nivo TSH normalan ili snižen, ali su znatno niski T3 i T4. U početku bolesti, hipotireoza može da liči na starenje, depresiju, Alchajmerovu ili Parkinsonovu bolest. Kada su otoci izraženi, bolest može da liči na nefrotski sindrom, uremiju, srčanu slabost ili pernicioznu anemiju.

Bolest se leči hormonima, koji nedostaju organizmu. Najbolje je da se koriste preparati sa tiroksinom (T4). Preparati sa T3 hormonom mogu brže da uklone simptome, ali češće daju neželjene efekte (ubrzan rad srca, osećaj lupanja srca i slabost). Lek mora da se uzima svakog jutra.


Bolesnici očekuju da terapijom svi hormoni budu u normali, pa ih nekada laboratorijski nalaz uznemiri. Da bi se izbegle komplikacije, lečenje se počinje nižom dozom, koja se kasnije povećava. Cilj terapije je normalizacija T3 ili T4, pri čemu TSH ne mora da bude normalan. Kod hipotireoze koja je posledica oštećenja žlezde TSH se održava malo iznad gornje granice, što se postiže za nekoliko meseci. Ako je hipotireoza posledica nedostatka TSH, teži se da se terapijom nivo T3 održava na normali.


Ako se bolesnik pridržava terapije i redovno kontroliše bolest ima dobru prognozu. Istina, najčešće je potrebno doživotno lečenje, ali se sa normalizacijom nivoa hormona tegobe povlače i ne javljaju se nikakve komplikacije. Ako je hipotireoza posledica Hašimoto tiroiditisa vremenom se doza tiroksina povećava. Hipotireoza može biti prolazna bolest, ako je posledica subakutnog tiroiditisa ili se javlja kod žena nakon porođaja. Kod bolesnika koji ne uzimaju lekove, simptomi se produbljuju sve do nastanka miksedemske kome, pa čak i smrti.


Hipotireoza ne može da se spreči, jer ne može da se utiče na uzroke bolesti, ali može rano da se otkrije i leči. Kretenizam, kao posledica teške endemske hipotireoze, se uvođenjem jodirane soli više ne javlja. Takođe se kretenizam, kao posledica urođene hipotireoze veoma retko sreće, jer se u porodilištu određuje nivo hormona, pa se lečenje započinje na vreme.


Autor: Dr Gordana Grujić