понедељак, 25. април 2011.

Ranica na grliću materice

Ranica na grliću materice je odomaćen izraz za promenu na sluzokoži koja najčešće predstavlja crvenilo. Ginekolozi pri običnom ginekološkom pregledu neznaju pravu prirodu promene, jer golim okom sve one slično izgledaju. Za procenu njenog značaja i planiranje terapije potrebni su dalji pregledi. Kada se uradi kolposkopija, Papanikolau test i eventualno biopsija lekar zna pravo ime "ranice", a to je ektopija, ektropija, erosio vera (pravi defekt), cervicitis ili početni karcinom. U nekom slučaju ranica je relativno bezopasna i treba samo da se prati, ali je nekada stanje koje zahteva hitnu terapiju.
Ektopija je najčešća promena grlića materice. Pod uticajem polnih hormona malo sluzokože cervikalnog kanala izlazi i prekriva vaginalni deo grlića. Ona se po građi i izgledu razlikuje od sluzokože grlića i vagine. Vidi se kao crvena mrlja. U reproduktivnom periodu mala ektopija je normalna pojava. Zbog neaktivnosti jajnika nema je kod devojčica i žena posle klimakterijuma. Značaj ektopije je u tome što može maskirati početni karcinom. Zato je neophodna redovna kontrola. Normalan Papa test je potvrda beznačajnosti promene.
Ektropija je ista promena nastala na drugačiji način. Nastaje ako prilikom porođaja dođe do rascepa grlića i izvrtanja njegovog kanala. kao i predhodna promena treba da se prati. Erozija grlića je prava ranica tj. defekt sluzokože). Javlja se kod početnog zapaljenja grlića, a takođe i neposredno posle elektrokoagulacije, rađene u cilju lečenja neke promene na grliću. Ova promena je retka. Početni karcinom grlića materice je najozbiljnija promena na grliću. Vidi se kao crvena ranica tj. defekt sluzokože.
Iako je "ranica" najčešće bezopasna, s'obzirom da karcinom može da liči na nju, svako crvenilo treba ozbiljno shvatiti i tačno postaviti dijagnozu. Sa tim ciljem radi se kolposkopski pregled, Papanikolau, Šilerova proba, a ako promena izgleda sumnjivo, radi se biopsija. Biopsija je uzimanje isečka sa promene da bi se zatim on detaljno pogledao pod mikroskopom.
U lečenju ektopije i erozije vrši se suzbijanje zapaljenja i obnavljanje sluzokože. Ako je zapaljenje izazvano bakterijama, najbolje je da se uzme bris i uradi antibiogram. Tako se tačno zna na koji antibiotik su bakterije osetljive i postiže se brzo izlečenje. Na obnavljanje sluzokože povoljno deluju vaginalete sa kantarionovim uljem. Ako to ne da povoljne rezultate koristi se elektrokoagulacija, lasero-terapija i krioteracija.
Konizacija se sastoji u isecanju promenjenog dela sluzokože. Koristi se kod ektopija na uvećanom ili deformisanom grliću. Kod početnih karcinoma, zavisno od stadijuma bolesti, vrši se odstranjenje dela grlića ili cele materice.