уторак, 26. април 2011.

Tumor testisa je bolest mladih muškaraca

Tumor testisa je bolest mladih muškaraca, između 20. i 30. godine života. Može da se javi i ranije, dok je pojava nakon tridesete godine ređa. Nažalost, uglavnom je zloćudan, brzo se širi i rano daje metastaze. Mladić može da napipa maligni tumor u vidu kvrge na testisu. Ako se odmah ne javi lekaru primetiće da se kvrga brzo povećava.

Foto: Galvezo/Corbis/

Uzrok nastanka tumora nije poznat. Primećeno je da se češće javlja kod muškaraca, koji imaju nespušteni testis (kriptorhizam). Nasleđe ima uticaja, pa se u nekim porodicama javlja češće. Veći rizik imaju zapošljeni u industriji nafte, gasa, kože i alkoholnih pića, kao i osobe koje se dugotrajno izlažu ekstremno niskim ili visokim temperaturama. U histološkom pogledu tumori su najčešće seminomi i teratomi.

Teškoća u postavljanju dijagnoze ovih tumora leži u tome što se oni razvijaju bez ikakvih tegoba. Mogu ih pratiti laki bolovi u skrotumu ili donjem delu trbuha, što liči na subakutni epididimitis. To može da zavara lekarapa i dovede do gubitka dragocenog vremena.

Dešava se da prvi znak bude bol u trbuhu, nastao zbog metastaza u retroperitonealne limfne žlezde. Nekada su prvi znaci bolesti opšta slabost i krvav ispljuvak, nastali zbog metastaza u plućima. Metastaze se mogu javiti dosta rano, dok je tumor na testisu sasvim mali i ne daje nikakve simptome.

Pri ručnom opipavanju testisa nalazi se okruglast ili neravan izraštaj, uvek tvrđi od elastičnog testisa. Sumnjiva kvrga se lako uočava ultrazvučnim pregledom, a konačna dijagnoza se postavlja histološkim pregledom isečka. U cilju otkrivanja metastaza vrši se pregled pluća, sredogruđa, trbušnih limfnih čvorova i jetre (rendgenografija, CT - skener i ultrazvuk). Određuju se i tumorski serumski markeri (AFP, beta- HCG i LDH). Njihovo povećanje nije dovoljno za postavljanje dijagnoze, ali je korisno u praćenju uspešnosti terapije. Opadanje nivoa tumorskih markera nakon terapije ukazuje na njenu efikasnost.

Zračna terapija je veoma efikasna. Često dovodi do izlečenja, čak i kod postojanja metastaza u trbuhu. Operacija se sastoji u uklanjanju obolelog testisa i limfnih žlezda. Uklanjanje jednog testisa ne izaziva impotenciju. Oplodnja je moguća od strane drugog testisa. Pri zračenju se drugi testis maksimalno štiti da se ne bi oštetila njegova fumkcija. Zračenje i operacija se često kombinuju. Hemoterapija se sprovodi kod uznapredovalih tumora. Način lečenja se određuje u svakom slučaju posebno.

U cilju ranog otkrivanja tumara, kada je on izlečiv, neophodan je redovan samopregled testisa. Jednom mesečno, najbolje nakon tuširanja, kada su testisi opušteni, opipati najpre jedan, a zatim drugi. Upoznavši oblik i veličinu testisa, mladić lako može da uoči pojavu izraštaja na njemu. U protivnom, bolesnik obično napipa kvrgu ili primeti da je jedan testis teži, tek kada tumor dostigne znatnu veličinu.
Preventiva tumora je lečenje kriptorhizma do šesete godine. Ako se testis do tada ne spusti postoji veliki rizik da se na njemu razvije tumor, te se preporučuje njegovo preventivno uklanjanje. Ako se testis nalazi blizu skrotuma i u pubertetu se sam spusti rizik nije povećan.