уторак, 26. април 2011.

Zapaljenje sinusa

Zapaljenje sinusa je česta bolest i čest uzrok glavobolja. Hronično zapaljenje znatno umanjuje kvalitet života. Teško se leči, jer se uglavnom ne deluje na uzrok bolesti.




Sinusi su šupljine u gornjoj vilici (maksilarni sinusi), čeonoj kosti (frontalni) iznad korena nosa, zatim male šupljine izmedu čeonih sinusa i ociju i u sredini lobanjskog dna. Šupljine su obložene sluzokožom čija je uloga grejanje udahnutog vazduha. Sekret iz sinusa se prazni preko otvora u nosu. Ako je pražnjenje onemogućeno zbog alergije, prehlade, zapušenja otvora polipom dolazi do zapaljenja sinusa.


Zašto nastaje?

Akutno zapaljenje sinusa se najčešće nadoveže na prehladu. Pri kijanju, sekret iz nosa dospeva u sinuse. Ako tamo zaostane zbog začepljenja otvora sinusa dolazi do razmnožavanja bakterija.

Hronični sinusitis je obično posledica alergijskog zapaljenja sluzokože nosa. Zbog alergije sluzokoža nosa je otečena i otežava pražnjenje sinusa. Može biti posledica nealergijske vazomotorne upale nosa, zapušenja sinusnih otvora zbog krive nosne pregrade ili polipa. Hronično zapaljenje može biti posledica delovanja duvanskog dima, aerozagađenja ili drugih iritanasa iz vazduha. Često je udruženo sa astmom i HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća).


Tegobe kod zapaljenih sinusa

Zbog povećanja pritiska u sinusima javlja se bol. Kod zapaljenja viličnih bol se oseća pored nosa prema očima i u predelu gornjih zuba. Bolesnik može da ima utisak da ga boli zub ili uvo. Bol je u vidu pritiska i pojačava se pri savijanju glave. Nos je zapušen ili curi. Povišena temperatura nije tipična, ali se ponekad javlja. Moguća je malaksalost, otok oko očiju i mekih tkiva iznad zahvaćenog sinusa i poremećaji mirisa. Akutni sinusitis traje kraće od tri nedelje, dok hronični može da traje znatno duže od šest nedelja.


Kod hroničnog sinuzitisa nos je gotovo stalno zapušen. Zelenkastožuti sekret se sliva duž zadnjeg zida ždrela i bolesnik ga povremeno pljuje. Nešto malo gustog sekreta može da izduva na nos. Ako je sinuzitis posledica alergije, bolesnik ima ponekad napade kijanja i curenje bistrog sekreta iz nosa. Sekret koji se sluva u ždrelo draži sluzokožu i izaziva ponekad bol u grlu, kašljucanje, pa čak i uporan dugotrajan suv kašalj. Povremeno se javlja glavobolja. Ako se zapaljenje ne leči adekvatno dolazi do skoro potpunog gubitka čula mirisa.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnozase postavlja ultrazvučnim ili rendgenskim pregledom. Bris nosa nije pouzdan. Izazivač infekcije se izoluje iz materijala dobijenog aspiracijom iz sinusa.

Kod akutnog sinusitisa ordiniraju se antibiotici (amoksicilin s klavulanskom kiselinom i sulphamethoxazole s trimethoprimom, ređe cefalosporini i tetraciklini) i dekongestivne kapi, koje smanjuju otok sluzokože i olakšavaju disanje. Kapi se koriste maksimalno pet dana. Duža primena može da pojača zapušenost nosa. Po potrebi koriste se lekovi protiv bolova i vrši se aspiracija sekreta iz nosa.

Kod hroničnog sinusitisa koriste se kapi ili sprej sa kortikosteroidom. Ako je prisutna alergija koriste se antihistaminici i inhalacioni kortikosteroidi. Hirurško lečenje se koristi ako drugo lečenje nije imalo uspeha ili je došlo do komplikacija.

Akutno zapaljenje sinusa nije teška bolest i obično se lako leči. Hronični sinuzitis može znatno da umanji kvalitet života. Neadekvatno lečen može da dovede do širenja zapaljenja na očnu duplju, okolne kosti, pa čak i centralni nervni sistem.


Bolest se sprečava uklanjanjem iritanasa iz životne i radne sredine, boravkom u osunčanim i provetrenim prostorijama, izbegavanjem pušenja i boravka u zadimljenim prostorijama. Preventivu čini i ishrana bogata vitaminima, vakcinacija protiv gripa, lečenje obolelih zuba i krajnika i ispiranje fiziološkim rastvorom.
Autor: Dr Gordana Grujić