субота, 23. април 2011.

Kandida se leči hranom

Gljivica kandida je normalni stanovnik sluzokoža čoveka. Kada se prekomerno namnoži može da izazove brojne zdravstvene probleme. Lečenje je nemoguće bez odgovarajuće ishrane.
Prekomerno razmnožavanje gljivice se ispoljava brojnim simptomima kao što su proliv, grčrvi u stomaku, nadimanje, vetrovi, podrigivanje. Od strane polnih organa mogu se javiti svrab, pečenje i pojačan sekret. Tegobe mogu da se ispolje i kao kijanje, zapušen nos, kašalj, bol u grlu, astma, hronični umor, anksioznost, depresija, razdražljivost ili slabo pamćenje.

U stolici se normalno nalazi do 20 kolonija kandide. Ako ih ima više uz lekove protiv gljivica neophodna je odgovarajuća ishrana. Dijeta mora da se drži najmanje dve do četiri nedelja. Kad nestanu simptomi postepeno se vraća na uobičajenu ishranu.

Iz ishrane se izbacuju rafinisani šećeri. U prve 2-3 nedelje smanjuje se unos ugljenih hidrata. Hrana koja sadrži malo ugljenih hidrata je meso, piletina, morska hrana i povrće, sem pasulja i krompira. Ne dozvoljava se šećer i namirnice koje ga sadrže. Zato treba izbaciti keks, kolače, bombone, čokoladu, marmeladu, ali i kečap i neke gotove sosove. Sveže, suvo, konzervirano i zamrznuto voće i voćni sokovi sadrže dosta šećera te su u ovoj dijeti zabranjeni.

Hleb i peciva sa kvascem nisu dozvoljeni. Dozvoljeno je korišćenje hleba i peciva od integralnog brašna, bez kvasca ili sa praškom za pecivo. Izbaciti sve salate koje sadrže sirće, kao i majonez, kečap, senf, soja sos i konzervirane masline. Nisu dozvoljene pečurke, kikiriki i pistaći. Sve vrste alkohola, kafa i crni čaj nisu poželjni, dok biljni čajevi bez šećera, voda i sveži sokovi od povrća mogu da se piju. Zatim se ne preporučuju prevreli sirevi, kačkavalj, suhomesnati proizvodi i gotova hrana.

Mlečni proizvodi nisu zabranjeni, ali ih treba koristiti u manjoj koričini. Izuzetak je jogurt, posebno nemasni probiotski jogurt. Meso nije zabranjeno. Koristi se živina, divljač, riba, rakovi i bistre supe od mesa.
U hranu koja sme da se jede i poželjna je spada zeleno povrće (kiselo zelje, blitva, spanać). Ono ubrzava izbacivanje gljivica iz organizma. Koriste se žitarice sa celim zrnom: integralni pirinač, ječam, proso, ražani i kukurizni hleb, kokice. Za uklanjanje gljivica posebno su korisni maslinovo ulje i beli luk. Svakodnevno koristi jogurt probiotski ili običan (nikako voćni). Integralni pirinač, krompir i ražani hleb se koriste u umerenim količinama. Mogu da se koriste sve vrste povrća, s'tim da se krompir i pasulj koriste u manjoj količini.

Hrana koja sadrži dosta dijetnih vlakana mehanički uklanja gljivice. Dijetna vlakna sadrže integralne žitarice, ražani hleb, zobene pahuljice, karfiol, brokoli, zeleni i crveni kupus i kiselo zelje. Ima i suplemenata sa dijetnim vlaknima. Voće se prvih nedelja izbegava zbog velikog sadrzaja šećera. Izuzetak je limun, koji se može u salatama koristiti umesto sirćeta.