среда, 1. јун 2011.

Magnezijum štiti od cerebralne paralize

Nešto tako jednostavano kao što je magnezijum može da zaštiti od cerebralne paralize. Nova studija na miševima pokazuje da konzumiranje magnezijum-sulfata značajno smanjuje povrede mozga povezane sa pojavom upale ili infekcije kod trudnica
Magnezijum sulfat se ponekad koristi tokom prevremenog porođaja da se smanji rizik od neonatalne povrede mozga. U 2010, "American College of Obstetricians and Gynecologists", zajedno sa društvom za "Maternal-Fetal Medicine"objavilo je da "raspoloživi podaci ukazuju da magnezijum-sulfat dat pred očekivani prevremeni porođaj smanjuje rizik od cerebralne paralize kod preživele dece."

"Znali smo da postoje indikacije iz drugih studija koje ukazuju da magnezijum-sulfat može da zaštiti prevremeni fetus od cerebralne paralize, ali smo želeli da pokažemo direktni i konačni zaštitni efekat na mozak bebe u slučajevima zapaljenjnskih bolesti majke", izjavio je dr Ron Belooseski, jedan od autori studije. "Želeli smo da naučimo više o zaštitnim efektima magnezijuma u slučajevima kada inflamatorni process porodilja dovodi do prevremenog porođaja, tako da smo koristili vrlo osetljivi način merenja, magnetnu rezonancu da bi proučili kako magnezijum funkcioniše."

Rezultati studije su pokazali da tretman magnezijum-sulfatom znatno smanjuje rizik od neonatalne povrede mozga povezane sa infekcijom majke. Belooseski ističe da je sledeći korak da se sprovede više istraživanja da bi se shvatilo kako magnezijum-sulfata radi i štiti mozak fetusa.
izvor